Tymián

 

Latinsky: thymus  vulgaris.

 

Popis: trvalka čeledi hluchavkovité. Je aromatická. Kvete u uprostřed léta. Má dřevnaté stonky a husté větvičky. Dříve se označovali jako valašskou mateřídoušku.

 

Používané části: listky.

 

Využití v kuchyni: do masových pokrmů, uzenin, k zelenině, pizze, houbám, bramborám

 

Pěstování: suchá slunná místa a skalky, rozmnožuje se výsevem.

 

Léčivé účinky: usnadňuje vykašlávání, hojení, antiseptické.

 

Obrázek:

Tymián

Tymián

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>